Het is maart, dat betekent dat de meeste konijnen hun wintervacht weer gaan verruilen voor hun zomervacht. Dus veel losse haren en het gevaar voor verstopping ligt op de loer.
Waar moet je op letten?
Heeft een van je konijnen moeite om door de rui heen te komen? Dan is het belangrijk goed op hem/ haar te letten.
- Eet en drinkt je konijn nog goed of is het minder als normaal?
- Is je konijn actief en vrolijk, zoals normaal?
- Zijn de keutels kleiner als normaal?
- Liggen er kettingkeutels in het hok?
Als je konijn niet meer goed eet of drinkt of stil in een hoekje blijft zitten is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan! Wanneer konijnen 12 uur niet eten/ drinken komen de darmen namelijk stil te liggen.
Ga niet zomaar zelf dwangvoeren (zonder advies van de dierenarts), want als je konijn last van verstopping heeft en de darmen stil liggen maak je het alleen maar erger, omdat de voeding niet verder kan in het maagdarmstelsel.
Eet je konijn nog goed, maar zie je wel kleinere keutels als normaal of zie je kettingkeutels in het hok? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de dreigende verstopping hopelijk te voorkomen:
- Zorg dat je konijn(en) veel hooi eten, de lange vezels helpen om verstopping tegen te gaan
- Lijnzaadbrokje(s) geven
- Meer groenvoer geven zoals witlof of andijvie (geen fruit)
- Mespuntje Prozyme door het drinkwater doen
- Losse haren uit de vacht halen (zie tips hieronder)
Vachtverzorging in de rui bij kortharige konijnen:
- Elke dag: maak je handen vochtig en strijk met je vochtige handen door de vacht. Zo haal je de haren die loszitten eruit.
- Of elke dag: strijk met een microvezeldoekje over de vacht. Zo haal je ook de losse haren weg.
- Extra: 1 á 2 keer per week: borstel de losse plukken uit de vacht met een zwijnenharenborstel.
Vachtverzorging in de rui bij langharige konijnen
Bij alle Teddy’s en andere langharige mixen is het belangrijk om de vacht minimaal 1x per week (vaker kan nodig zijn) goed door te borstelen met een zwijnenharenborstel. Zo verwijder je de losse haren en kun je vorkomen dat de losse haren vilt veroorzaken. Vooral boven de staart en in de nek ontstaat snel vilt tijdens de ruiperiode.
Vind je bepaalde plekken eng om zelf te borstelen en ontstaan er op die plek veel klitten of vilt? Dan kun je het beste een afspraak maken bij een professionele konijnentrimmer. Het kan dan ook handig zijn om tijdens de ruiperiode even iets korter tussen de trimafspraken te laten zitten, dus bij voorbeeld geen 8 weken tot de volgende trimafspraak, maar 4, 5 of 6 weken.
Wat moet je vooral niet doen?
- Plukken haar met je vingers uit de vacht trekken. Hierdoor trek je ook levende haren uit, wat kan leiden tot vachtproblemen, kale plekken of constante verharing.
- Zomaar (zonder advies van de dierenarts) gaan dwangvoeren als je konijn slechter/ niet eet.
- Verkeerde borstels/ kammen gebruiken (furminator, kam waarvan de tanden dicht op elkaar staan, te zachte borstel, borstel met nopjes erop)